Hoe financieren we ontwikkelingshulp?
Om alle kinderen naar school te laten gaan hebben we natuurlijk wel lesmateriaal, docenten en een school nodig. Dit moet natuurlijk ook allemaal worden gefinancierd. Maar hoe betalen we dit allemaal en waar halen we het geld vandaan?
Een groot gedeelte van het geld dat hier van nodig is wordt door het ministerie van buitenlands zaken betaald, dus gewoon belasting geld.
Alle landen die het United Nations Millennium Declaration contract hebben ondertekend moeten elk jaar afstaan om dit probleem te verhelpen.
De VS en de EU hebben afgesproken dat elk land elk jaar 0.7% van het BNP moeten besteden aan ontwikkelingshulp. Er zijn niet veel landen die dit percentage halen alleen Nederland, Noorwegen, Zweden, Luxemburg en Denemarken halen dit percentage. Alle andere landen zitten op 0.55% of zelf nog lager. Van 2006 tot 2010 ga Nederland 0.8% van het BNP aan ontwikkelingshulp. Veel economen dachten dat we in 2009 wel 370 miljoen in euro zouden dalen door de recessie omdat het BNP ook omlaag gaat. Het BNP is wel gedaald maar toch is er geen daling geweest in het geld dat naar ontwikkelingshulp gaat. Elk jaar wordt er 4.7 miljard euro aan ontwikkelingslanden gegeven van Nederland uit.
Een ander gedeelte van dit geld worden door goede doelen gespaard. Zijn beslissen zelf waar ze dit geld gaan gebruiken en wat ze er mee doen. Laten ze nog een nieuwe school bouwen of kopen ze nog meer les materiaal. Hier door kan het probleem ontstaan dat op sommige plekken niet genoeg hulp wordt geboden of helemaal geen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb